11 Marta, 2019

UČEŠĆE NA KONFERENCIJI WOMEN, PEACE AND SECURITY CHIEFS OF DEFENCE NETWORK CONFERENCE

U vremenskom periodu 05-08.03.2019. godine predstavnice Mreže žena Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Sanja Sumonja i Željka Mileusnić učestvovale su na trodnevnoj konferenciji pod nazivom „Žene, mir i sigurnost“ koja je održana u Sarajevu. Konferencija je organizovana od strane Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH.

Konferencija „Žene, mir i sigurnost“ se po prvi put organizuje u Evropi, a ima za cilj da razmotri stepen implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti Uujedinjenih nacija, broj 1325. Ova rezolucija se odnosi na promociju rodne ravnopravnosti, uključujući poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama u čijoj su nadležnosti poslovi odbrane I bezbjednosti, te ulogu žena u mirovnim misijama.

 U uvodnom izlaganju prisutnima su se obratili načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i ambasador Ujedinjenog Kraljevstvau BiH Metju Fild (Metthew Field). 

Konferenciji, pored predstavnika ministarstava odbrane i bezbjednosti BiH, prisustvuju predstavnici oružanih snaga zemalja regiona, specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO-a za pitanja rodne ravnopravnosti gospođa Clare Hutchinson, komandantica Štaba NATO u Sarajevu brigadni general Marty J. Bissell, ispred Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva brigadni general Sarag Graham, te predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija, agencija i asocijacija koja se bave pitanjima iz ove oblasti. 

Presdstavnice Mreže žena MUP RS su na konferenciji održale prezentaciju na jednom od panela na temu Mreže žena MUP RS i žena u SAJ MUP RS.

Više informacija na:

http://www.mup.vladars.net/lat/index.php?vijest=20536&vrsta=novosti

http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/vijesti/default.aspx?id=69830