21 Juna, 2021

OKRUGLI STO “Postupanje sa maloljetnicima – žrtvama krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta“

Dana 21.06.2021. godine, u organizaciji udruženja „Mreža Žena MUP RS – RS WPON“, uz finansijsku podršku „Trag“ fondacije iz Beograda održan je okrugli sto na temu “Postupanje sa maloljetnicima – žrtvama krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta“.


Na okruglom stolu učešće su uzeli policijski službenici koji se u praksi bave ovom problematikom iz svih policijskih uprava na teritoriji Republike Srpske.


Povod za održavanje okruglog stola su izazovi koji prate subjekte zaštite djece žrtava najtežih oblika krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, koji su brojni i svakom danom složeniji imajući u vidu sve češću prisutnost djece na internetu sa malo ili potpuno izvan kontrole roditelja. Kada se tome doda i nerijetka pojava predatora u okruženju a ponekad i u porodici, iskustva iz prakse govore u prilog tome da djeca vrlo lako iz znatiželje i lakovjernosti postaju žrtve seksualnog i drugih oblika zlostavljanja koja ostavljaju trajne i nesagledive posledice. Mnogi subjekti koji učestvuju u zaštiti djece i maloljetnika primarno se bave preventivnim aktivnostima, međutim ono na šta se svakako ne obraća dovoljno pažnje je šta slijedi kada dijete već postane žrtva krivičnog djela. Na koji način provesti krivični postupak bez dodatnog traumatizovanja žrtve ili da se eventualne traume svode na najmanju moguću mjeru, a vodeći pri tome računa da se formalno ispoštuju zakonom predviđene regulative i da se u potpunosti rasvetli krivično djelo.


Poseban osvrt Okruglog stola bilo je unapređenje postupanja policijskih službenika tokom saslušanja djece i maloljetnika žrtava krivičnog djela.


Na okruglom stolu su analizirane presude sudova u konkretnim slučajevima te smjernice u cilju unapređenja kvaliteta istrage vodeći računa prvenstveno o psihičkom zdravlju djeteta bez dodatne traume. Nakon konstruktivne diskusije svi učesnici okruglog stola su se usaglasili da je nepohodno u narednom periodu održati više tematskih sastanaka sa ostalim subjektima zaštite, prvenstveno Okružnim javnim tužilaštvima, Sudovima, Zdravstvenim ustanovama i Centrima za socijalni rad u cilju iznalaženja što boljih rješenja te prevazilaženja problema koji se susreću u praksi.