2 Decembra, 2014

5. godišnji sastanak WPON

Članice Mreže žena MUP RS učestvovale su na petom godišnjem sastanku mreže ženskih policijskih službenika u jugoistočnoj Europi (WPON) koji je održan je 3. i 4. decembra 2014. godine u Tirani, Albanija gdje je okupio predstavnike osam (8) policijskih službi iz jugoistočne Europe (SEE).

Cilj sastanka bio je omogućiti razmjenu informacija i razmjenu iskustava na promovisanju ravnopravnosti polova u policiji te omogućiti razmjenu iskustava o aktivnostima i rezultatima ostvarenih tokom godine. Pored toga, sastanak je omogućio umrežavanje i razmjenu znanja među visoko pozicioniranim ženama policijskim službenicima u regionu.

Članovi WPON-a također su razmatrali o nacrt analize podataka prikupljenih 2014. godine o zastupljenosti žena u policijskim službama u Jugoistočnoj Europi. Ovi podaci se fokusiraju na žene u policijskoj obuci, obrazovanju i različitim položajima u policijskim službama i prikupljaju ih članovi WPON-a. Analiza podataka bit će dovršena početkom 2015. godine.

Učesnici sastanka su razmijenili planove o budućim aktivnostima s ciljem daljeg jačanja rodne perspektive u policijskim službama u Jugoistočnoj Europi. Izabran je novi Izvršni odbor WPON-a za 2015. godinu, a predstavnica Mreže žena MUP RS izabrana je za zamjenicu predsjednice WPON-a.

Više informacija na http://www.seesac.org/News_1/5th-Annual-Meeting-of-the-Women-Police-Officers-Network-in-South-East-Europe-WPON-took-place-in-Tirana/